Nieuws

Blijf op de hoogte van alle blogs, lezingen, nieuws, persberichten en onderzoeksontwikkelingen via de nieuwsbrief, Instagram yvessaerens en/of Facebookpagina 'SienvanGogh'.


Bijzondere lezing FelixArchief

Afspraak op vrijdag 25 augustus om 14 uur in het toepasselijk 19de-eeuwse pakhuis dat het geheugen van 't Stad huisvest. Het vreemdelingendossier van Sien Hoornik krijgt voor de gelegenheid een voetstuk in een vitrinekast. Terwijl ik haar tragische levensloop uit de doeken doe tegen de achtergrond van onze Koekenstad anno 1885, zal Sien dichterbij voelen dan ooit tevoren.

Lees meer »

Alweer een unieke ervaring rijker

Zo ziet de achterkant van Radio Zuidrand er dus uit! Bedankt Johan en Walter voor jullie vakkundige en sympathieke begeleiding. Ik heb er twee uur lang elke seconde van genoten. Sien van Gogh en De Dwarsligger werden nieuw leven ingeblazen. Afspraak in 2030 met hun opvolger!

Lees meer »

Afspraak zondag e.k. bij Radio Zuidrand

Toegegeven, ik had nog nooit gehoord van Radio Zuidrand, maar nu is dat mijn favoriete radiozender. Dat zeg ik niet omdat ik uitgenodigd ben voor hun programma 'In de kijker'. Dan zou ik zeggen dat dit de beste zender is die ik ooit heb gekend.

Lees meer »

Lezingen najaar

Na enige radiostilte kondig ik met veel trots en goesting aan dat, zoals eerder bij mijn debuutroman De dwarsligger, een reeks lezingen zal voortvloeien uit de publicatie van Sien van Gogh. Daarbij wordt opnieuw een stuk verborgen geschiedenis blootgelegd.

Lees meer »

Sien & Internationale Vrouwendag

Begin juni 1890, vlak voor zijn dood, vereeuwigde Vincent van Gogh dit kerkje van Auvers-sur-Oise op doek. Links loopt een vrouw in typisch Hollandse kledij weg van de schilder. Het is vandaag een raadsel wat of wie de schilder hiermee bedoelde.   Zesenhalf jaar eerder verweet Vincent in een vurige brief zijn broer dat die had aangestuurd op de breuk met Sien van enkele maanden tevoren. Haar lage komaf zou de familienaam Van Gogh te schande maken. Vincent zwoer dat hij Sien nooit de rug zou toekeren.   In Vincents latere brieven, die zijn familie na zijn dood selectief heeft vrijgegeven, vinden we geen spoor meer terug van Sien.   Is het de rug van Sien waarnaar we kijken op dit schilderij?   Op Internationale Vrouwendag ben ik meer dan anders geneigd te denken van wel.   “En toch zult gij mij niet krijgen tot een afstand doen van haar” - Vincent van Gogh aan broer Theo, brief 418, 28 december 1883.

Lees meer »

Sien van Gogh & NBD Biblion

Geweldig nieuws gekregen van NBD Biblion, de Nederlandse organisatie die boeken inkoopt voor bibliotheken. Dat zij Sien van Gogh wilde vertegenwoordigen, betekende op zich al een overwinning. Omdat men daar erg selectief te werk gaat met boeken uitgegeven in eigen beheer, en omdat mijn boek een thematiek heeft waar ook (kans-)armoede bij komt kijken. Dan vormt de bib toch zeker een ideale match. Los daarvan is een bib simpelweg een der grootste uitvindingen van de mensheid, als je het mij vraagt.

Lees meer »

Interview Unie Vrijzinnige Verenigingen - deMens.nu

Naast schrijver ben ik ook leraar. Onlangs mocht ik de spits afbijten van de interviewreeks Spikant. Mooi hoe de link tussen zedenleer en mijn verhalen zichtbaar werd. Met dank aan Bert en Christophe voor jullie tijd en doordachte vragen, die mij tot nieuwe inzichten brachten!

Lees meer »

Boekenbeursmarathon

Bevestigen moeilijker dan debuteren? Check, check, dubbelcheck!! Als alles volgens plan verloopt (hout vasthouden), sta ik maandag 9 november om 18u30 opnieuw in de Antwerp Expo met mijn boek Sien van Gogh. Dag op dag vier jaar nadat ik er een lezing mocht geven over mijn debuutroman De Dwarsligger. Wat vliegt de tijd! Zou ik al een afspraak kunnen vastleggen voor, pakweg, 2025? Alle info: https://www.boekenbeurs.be/programma/sien-van-gogh-yves-saerens

Lees meer »

Youtubekanaal Sien van Gogh

Voortaan heeft Sien van Gogh ook een eigen kanaal op Youtube! Zie hier een compilatiefilmpje over Sien van Gogh & de Van Gogh-expo bij Gert Late Night, ATV's In De Buurt en het ATV-nieuws: https://www.youtube.com/watch?v=9KCe3V4JzWQ&t=29s. 

Lees meer »

Algemeen Dagblad & Elsevier Weekblad & Sien van Gogh

Correctie: wat was me dat een WEEK! Terwijl ik het woord Goghs mocht verkondigen op tv, droeg Algemeen Dagblad met grote toewijding een volledige pagina op aan Sien van Gogh. Een verbluffend mooi stuk, waarvoor dank Hans Hemmes. Als kers op de taart verkeerde Sien van Gogh in goed gezelschap in het toonaangevende Elsevier Weekblad, met dank aan Joppe Gloerich.

Lees meer »

ATV & Van Gogh expo

Ook voor de nieuwsuitzending van ATV en aan de schepen van cultuur mocht ik een en ander toelichten over Van Gogh in Antwerpen. Met oog voor Sien van Gogh!

Lees meer »

Gert Late Night & Van Gogh expo Antwerpen

Wat was me dat een avond! Een woordje mogen doen over Van Goghs passage in Antwerpen op nationale televisie n.a.v. de internationale expo Van Gogh - The Immersive Experience, die geland is in Antwerpen. Op de boot van Gert en James nog wel!

Lees meer »

Sien van Gogh over de grenzen heen!

Sien van Gogh over de grenzen heen! Nu ook beschikbaar in de winkels van het Kröller-Müller Museum, met de op één na grootste Van Goghcollectie ter wereld, museum Vincentre in Nuenen, museum Panorama Mesdag in Den Haag, en niet te vergeten Confituurboekhandel Salvator in Mechelen.

Lees meer »

In het Haagse wijkblad Benoordenhout

Nogmaals bedankt, Willemien, om Sien van Gogh zowel stilistisch als inhoudelijk naar een hoger niveau te hebben getild. Met als kers op de taart deze mooie vermelding in het Haagse wijkblad Benoordenhout.

Lees meer »

Geland in Den Haag

Waar Sien dag en nacht om den brode de straten afschuimde, daar ligt zij nu te blinken in de etalage van de betere boekhandel in de voorname Frederikstraat. 115 jaar na haar wanhoopsdaad wil ik graag geloven dat zij eindelijk rust kan vinden.

Lees meer »

Stukje(s) Panorama Mesdag in mijn brievenbus

Blij verrast met deze attentie uit Den Haag van Willemien, redactrice van Sien van Gogh! In mijn boek neemt Sien je mee naar dit levensecht geschilderde panorama van 360 graden. Een futuristisch staaltje virtuele realiteit anno 1881. Vandaag nog altijd een absolute aanrader.

Lees meer »

Nu verkrijgbaar in elke Standaard Boekhandel

Ook Standaard Boekhandel staat helemaal achter het boek! Vanaf nu te verkrijgen in SB Edegem en te bestellen in elk ander filiaal in België. Ook De dwarsligger is daar weer aangevuld. Ze krijgen zelfs een plekje in de vitrine!

Lees meer »

Rechtzetting!

Ook online is het artikel van GVA terug te vinden, weliswaar onder een andere titel, één waarvan de inhoud allesbehalve strookt met de waarheid. Voor alle duidelijkheid: Sien is niet samen met Vincent naar Antwerpen gekomen. Wel duikt zij een jaar na zijn overlijden illegaal op in Antwerpen, dat bewijst haar vreemdelingendossier. Zij was ook niet zijn enige liefde. Wel voelde hij genegenheid voor haar, was hij vastbesloten om met haar te trouwen en is zij de enige vrouw ooit die hem gezinsgeluk heeft geschonken. Dit heb ik meermaals duidelijk aangegeven aan de journalist. Geen idee wat er hier is foutgelopen.

Lees meer »

Vers van de pers

Kijk eens aan, vers van de pers! Voor mij is het resultaat alvast pure perfectie. Met dank aan de coverontwerpster en vormgever, van wie ik het geduld meermaals op de proef heb gesteld.

Lees meer »

Lancering Sien van Gogh

Vandaag, 6 juni 2020, aan de vooravond van de lancering van deze opvolger, vond ik geheel onverwacht mijn debuutroman terug in de schijnwerpers tijdens het ontbijt (in de bijlage CittA bij Gazet van Antwerpen):

Lees meer »