Testimonials

Hieronder vind je enkele indrukken.

Willemien

"Ik vind het ongelofelijk knap zoals je dit hebt geschreven, daarbij, een man die zich zo goed kan verplaatsen in hoe een vrouw zich voelt en waarom zij wat doet, chapeau."

 

Els

"De lopende tekst, waarin ze haar leven aan het papier toevertrouwt, is op literair niveau heel goed. Al lezende word je in haar leven getrokken, met alle twijfels, hoogte- en dieptepunten. Er is geen ontsnappen aan en dat bedoel ik positief. De beschouwingen hoe het leven eruit kan zien in dat milieu rond die periode doen authentiek aan."

 

Sarah

"Ik vond het een sterk begin. Het thema van een schildersmodel dat haar leven vertelt, vind ik interessant. Wanneer de setting zich in Nederland situeert, heb ik iets meer moeite dan bij het lezen van De dwarsligger om me te kunnen inleven, omdat ik de plaatsen onvoldoende ken, maar eens Sien naar België komt, is dat over. Siens drankproblemen en innerlijke demonen, confronteren me als lezer met mijn eigen wantrouwen en vooroordelen wat op zich louterend is: het verhaal geeft te denken, dat is zeker.  Dat je in je tekst dat soort van 'kapotte geest' kunt weergeven, vind ik op zich straf. Het doet me denken aan stream of consciousness teksten of 'My Michael' van Amos Oz waar alles wat gedacht wordt, wordt geschreven. Ik voel een soort van compassie met verschoppelingen in het hele werk en dat was ook het geval bij De dwarsligger."

 

Johannes

"Knap boek! Een grote sprong voorwaarts t.o.v. je debuut, dat echt plotgedreven was, terwijl dit vooral personagegedreven is. Ik was verrast door de spontane schrijfstijl. In De dwarsligger voelde die nog vaak gekunsteld. Nu niet. Mooie afwisseling ook tussen interieur en exterieur! Je brengt zowel Sien als haar omgeving subtiel tot leven, met meestal treffende beeldspraak die in de tijdsgeest past. Enorm vlot leesbare lectuur, een nobel boek."

 

Lieveke & Gie

"Eindelijk ook eens een kijk in het leven van de geliefde van Van Gogh. Vlot en boeiend geschreven en tot de verbeelding sprekend met tal van passages in Vlaanderen en Antwerpen. Maar ook een blik in het moeilijke, vaak onbegrepen en verworpen leven van een sekswerkster. Weer een aanwinst voor de boekenkast."

 

Nils

"Boek is al uit broer. Was heel goed. Leest heel vlot en blijft altijd interessant. Straf verhaal over straffe madam. Het meesterlijke is dat er door het verhaal zaken worden meegegeven waarvan de lezer een bepaalde mening gaat scheppen, waarbij naar het einde van het verhaal toe diezelfde zaken een ander licht scheppen waardoor de lezer op zijn eerdere geschepte mening zal moeten terugkomen. Het is als een film die 90 minuten duurt maar slechts 10 minuten lijkt en wanneer hij gedaan is je goesting hebt om hem meteen terug te zien omdat je dan van in het begin vanuit een ander perspectief kan volgen. Even meesterlijk is hoe je erin geslaagd bent om fictie en non fictie in mekaar te weven. Of zoals je zelf heel machtig omschrijft: " in essentie draagt het verhaal de stempel van factie, maar ook de vlag narratieve non-fictie dekt de lading, door een kruisbestuiving van ware feiten en geromantiseerde aanvullingen." Wauw, die zin alleen al verdient een boek . Dat duidt toch op een zeer sterke en fantasierijke gedachtengang. Heel moeilijk lijkt me, zeker heel veel opzoekwerk aan voorafgegaan. Chapeau."

 

Jan

"Sien Van Gogh heeft mij bij mijn ballen genomen, als straatmadelief en publieke vrouw kan zij dat als geen ander. Ze sleurde mij in haar introspectie mee mij naar de krochten van haar ziel waar ik een schitterende levensbeschouwing ontdekte en die mij twee eeuwen terug in de tijd plaatste. Ik nodig iedereen uit om de website www.sienvangogh.com te bezoeken want deze uitgave verdient veel, heel veel aandacht. Het is een missie waar je alleen maar respect kan voor hebben." En meer op https://www.facebook.com/notes/boekensitegent/-sien-van-gogh-yves-saerens-/2029573553842156/?av=104779634577772&eav=AfZD8nkBeuRPKKdmUZnMzteKN4M0ZmitO_UJk7AIbl3sblIjzWERaYF6sgHj84SITZs

 

Dirk

"Sien van Gogh: het boek beschrijft het verhaal van een twijfelende, getormenteerde vrouw op zoek naar erkenning, genegenheid, liefde? De auteur hangt een bijwijlen onthutsend tijdsbeeld op, gestoeld op feiten uit het leven van Sien, daarbij gebruik makend van een enorm rijke woordenschat en originele spitsvondigheden zoals daar zijn: ‘indivi-dualiteit’ en ‘Een leeg blad’. Ook bij het volgen nu van het dagboek van de schrijver over zijn Camino in 2017 vallen gelijkaardige passages op. Leuk om volgen. Straffe literatuur, een aanrader."

 

Natalie

Wat een heerlijk boek is het alweer, en wat een inleving. Ik vind de karakterschets ongelooflijk sterk en overtuigend. Ook psychologisch bijzonder doorwrocht en consistent, en het taalgebruik van Sien is ook zo in overeenstemming met hoe ik haar aanvoel. Knap geschreven, mooie taal, heerlijke humor… kortom, een verlies voor de uitgevers.

 

Anthonie

Het is een werkelijk prachtig boek, wat mij betreft behorend tot de grote existentiële literatuur. Het behoort daarmee tot de boeken die ik met een zekere herhaling zal lezen en tot mij zal nemen. Toen ik ooit las over de persoon van Sien gaf dat mij een knagend, drukkend gevoel van tragiek. Vooral ook veroorzaakt doordat er nauwelijks iets over haar bekend is. In zekere zin lost dit boek dat gevoel op, want inderdaad, hiermee 'bestaat' ze. De toon is -vind ik- niet zelden wat afstandelijk, maar juist dat maakt voor mij voor mij het boek bijzonder en maakt min of meer de tragiek van haar leven voelbaar. Het is net alsof dankzij die schrijfstijl er een ruimte ontstaat waar de emotie in tot uiting kan komen. Zoiets. Wat mij ook goed doet is dat u Sien als vrouw met gaven beschrijft, iemand met doorzettingskracht, die een eigen innerlijk spoor volgt, en die een geweldig schrijftalent heeft. Dat is gelijk een groot compliment -nogmaals- aan u!