Sien van Gogh & NBD Biblion

Gepubliceerd op 20 januari 2021 om 22:00

Geweldig nieuws gekregen van NBD Biblion, de Nederlandse organisatie die boeken inkoopt voor bibliotheken. Dat zij Sien van Gogh wilde vertegenwoordigen, betekende op zich al een overwinning. Omdat men daar erg selectief te werk gaat met boeken uitgegeven in eigen beheer, en omdat mijn boek een thematiek heeft waar ook (kans-)armoede bij komt kijken. Dan vormt de bib toch zeker een ideale match. Los daarvan is een bib simpelweg een der grootste uitvindingen van de mensheid, als je het mij vraagt.

 

Daarna is het eindeloos lang in spanning uitkijken naar hun korte bespreking. Op basis daarvan besluiten de bibliotheken een titel al dan niet te kopen. Het kan je dus maken of kraken.
Nu kan ik opgelucht ademhalen. Hieronder deel ik graag de tekst die binnenkort Sien van Gogh zal begeleiden in Nederlandse openbare bibliotheken, zoals mij werd toegestuurd.


---


Geachte relatie,
Bovenstaande titel is onlangs op aanschafinformatie aangeboden aan de openbare bibliotheken.
Hieronder vindt u de recensietekst, zoals die door NBD Biblion is gepubliceerd.
Sien van Gogh / Yves Saerens. - Boechout : Yves Saerens, 2020. - 215 pagina's : illustraties ; 22 cm.
Door Vincent van Gogh tijdens zijn verblijf in Den Haag opgepikt en weer verlaten, door zijn erfgenamen verguisd en afgeschilderd als grof vuil, als minderwaardig voor de familie Van Gogh, blijkt de kortstondig partner en geliefd model van de schilder toch van een heel ander kaliber. Althans dat was ze naar de mening van Yves Saerens (1983). 'Zij is de enige die Vincent een gezinsleven heeft gegeven.' Al was dat gezinsleven slechts van korte duur. In zijn voorgenomen rehabilitatie van Sien weeft de auteur fictie en non-fictie door elkaar in de vorm van een dagboek. In dat verhaal vertelt Sien over haar leven en haar geschiedenis, vooral die met Vincent. Haar relaas over de voettocht van Den Haag naar Antwerpen is hartverscheurend maar ook hartverwarmend. Die reis - zeven dagen is zij onderweg - moet haar tocht naar vrijheid zijn, de weg naar een nieuwe toekomst. Het wordt gaandeweg echter een terugblik op haar verleden, op de komst en het verlies van haar kinderen en bovenal het verlies van Vincent. 'Ik heb hem pijn gedaan, evenals hij mij pijn heeft gedaan. Niet meer en niet minder.'
Recensent: Jos Schel
Bestelnummer: 2020492336


---


Beste heer Schel en NBD Biblion, hartelijk dank hiervoor!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.