Dag 47

Vive le camino! Aflevering 47.

Vooravond proclamatie.

Credencial. Pelgrimspaspoort voorzien van stempels die je krijgt tijdens de tocht. Meest gebruikelijk is om een stempel te vragen waar je gaat overnachten. Je kunt er ook een vragen bij een bar of bijvoorbeeld de lokale bakker. Herbergiers zien zo dat je geen koelboxtoerist bent.

Het Compostelaat. Een bewijsstuk van het volbrengen van (een deel van) je tocht, door het bisdom van Santiago uitgegeven. Bij afhaling wordt gevraagd naar de reden van je tocht. Je kunt kiezen uit religieus, spiritueel en sportief. Voor iedere variant is er een ander Compostelaat. Alleen voor wie minstens 100 kilometer te voet of te paard of 200 kilometer met de fiets heeft afgelegd.

Pelgrim. Jong en oud, gezinnen, groepen vrienden, einzelgänger, militairen, artsen, verzekeringsmakelaars, studenten, advocaten, werkzoekenden en veel leerkrachten. Alle nationaliteiten. Allemaal even vriendelijk.

Herberg. Niet elke herberg is dezelfde. Soms groot soms klein soms onderhouden soms niet. Goedkoper in Spanje (5 tot 10 euro) dan in Frankrijk (15 tot 20 euro).

Donativo: een geniaal waterdicht systeem van belastingontduiking. Je betaalt als klant wat je zelf rechtvaardig vindt. Herbergen passen het toe en ook marktkramers met streekproducten en dorpelingen met wat ze allemaal uit hun tuin en mouw kunnen schudden: sinaasappelsap, appelen, peren, frambozen, eieren, verse kaas, kweepeertaart, enz.

Steenmannetje: kegelvormig gestapelde stenen die de weg aanduiden. In de camino staan de stenen symbool voor de lasten die je achterlaat op het einde van de rit.

Finisterre. De plaats waar de apostel Jacobus voor het eerst voet aan land zou hebben gezet op het Iberische schiereiland. Op drie dagen stappen van Santiago. Hier aangekomen verbranden pelgrims vaak ritueel een kledingstuk.

Camino-dementie. Onverklaarbaar fenomeen waarbij pelgrims niet kunnen antwoorden op de vraag van waar hij of zij eerder dezelfde dag is vertrokken. Gekmakend als het mij overkomt, een leuk spelletje om met anderen te spelen.

Met dit spiekbriefje in handen, met 100 km in de afgelopen 36 uur in de benen en met een vervroegde vlucht in het vooruitzicht, zijn alle voorbereidingen getroffen voor het afstudeerfeestje van morgen aan de universiteit van het pelgrimsleven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.