Dag 48

Vive le camino! Aflevering 48.

Hoe gepaster een sprookje beëindigen dan met een bijzondere zonsondergang? Zo veel toeschouwers. Zo groot oranjerood en zo'n zalmroze lucht en wolken. En nog wel met donder en bliksem, zonder regen. Vreemd dat ik tegelijk naar de berg kijk waarlangs ik Santiago ben binnengestapt. 47 dagen heb ik die zon in de rug gehad. 16 jaar geleden kon ik niet weten dat ik niet zozeer op deze reis zat te wachten, als wel op dit moment.

Geduld. Na twee uur aanschuiven was het diploma binnen. 1452 km (inclusief het 200-tal dat de trein mij in vervoering heeft gebracht). Net geen evenaring van de 1560 op de kilometerpaal in Arles waarvan ik vooraf een foto had genomen en waarbij ik had gedacht: amai mijn oren!

Van Gogh. Hier in dit mekka van het katholicisme en van het bijgeloof, hier vind ik mijn god. Een god van iedereen, niet exclusief voor gedoopten. Een rots voor alle dromende doeners. Troost: het is moeilijk minder succesvol door het leven te gaan. Kracht: kijk wat hij heeft doorgemaakt. Inspiratie: kijk naar zijn werken en lees zijn brieven. Zoals Jezus stierf hij om te kunnen verrijzen. Draagt bovendien niet elke mens een beetje Van Gogh in zich?

Inzicht. Twee levensdromen zijn uitgekomen. Nu ben ik klaar om de Lotto te winnen, om verantwoord om te springen met een grote som geld en mezelf er niet mee in het verderf te storten. Een leven als wandelende schrijver (of schrijvende wandelaar) zie ik zo voor me uitgestippeld. Ik geloof niet langer dat ongelukkig zijn de motor van schrijven is. En ik besef meer dan ooit hoe bevoorrecht ik ben met zo'n vrouwtje, poezen, familie en vrienden. Laat mij dus gewoon acht uur per dag schrijven en wandelen in hun nabijheid en een derde droom zal in vervulling gaan. Zelfs als tragiek het thema vormt van die schrijfsels.

Tot het zover is prijs ik mezelf gelukkig dat ik het beroep van leraar kan uitoefenen in hun nabijheid. Dit meen ik oprecht, zonder enige vorm van sarcasme. Misschien ligt daarin wel de grootste verwezenlijking van deze reis. De tijd zal het uitwijzen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.