Dag 33

Vive le camino! Aflevering 33.

Puenta la Reina.

Punt aan de rijn, ik bedoel lijn. Einde verhaal voor mijn reisboekje dat zich 765 km lang een trouwe handlanger heeft getoond. Hoe ver nog tot Santiago, daar staan we voorlopig niet bij stil.

Brug van de Koningin luidt de Nederlandstalige naam van dit dorp, waarvan de huizen langs de hoofdstraat zijn gebouwd. Hier spoelen pelgrims aan uit twee belangrijke vertakkingen van de Camino. De duizendjarige Romaanse brug brengt ze samen. Door de vele rugzaktoeristen hangt hier een festivalsfeer.

De hoofdact vindt nochtans even verderop plaats bij de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Eunate. Zo eenvoudig en toch door zo veel mysterie omgeven: oorsprong onduidelijk, afgelegen ligging, achthoekig grondplan, 33 bogen, straffe legende, rijkelijk versierde noordelijke poort die uitkomt op de pelgrimsweg en armzalige westelijke poort, dominant koepelgewelf, en speculaties over tempeliers. Ook de naam, afgeleid van het Baskische 'ehun ate' wat staat voor '100 deuren', is intrigerend. Jammer dat een verband tussen dit heiligdom en Van Gogh uitgesloten is.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.