Dag 14

Vive le camino! Aflevering 14.

Vertrekplaats vandaag: Avignonet en Lauragais. Een klein, onooglijk dorpje in de Languedoc ofte Occitanië dat de geschiedenis van Frankrijk heeft bepaald.

Hier heeft een groep ridders in 1243 twee inquisiteurs en hun entourage vermoord, wat heeft geleid tot de belegering van Montségur en het volledige uitroeien van de Katharen door de katholieke kerk.

Wat ik altijd van mijn reis naar Peru heb onthouden (om even een zijsprong te maken), zijn flarden van een gesprek met locals over de banden tussen de Inca's en de Katharen, waarvan de wortels volgens hen teruggaan tot in de prehistorie. Lang voor Columbus dus. Hoewel dit indruist tegen alles wat we erover menen te weten (geschiedenis is het verhaal van de overwinnaar), zouden nog tal van overeenkomsten als bewijzen voortleven in beide talen, respectievelijk de langue d'oc ofte het Occitaans enerzijds en het Quetchua anderzijds. Alleen al de link Quetchua - Katha is snel gemaakt.

En zo kunnen we niet anders dan alweer Decathlon ter sprake brengen. Pelgrims als ik, in Quetchua-uitrusting in Katharenland, maken onbewust deel uit van een veel groter geheel dan eenieder (behalve Thor Heyerdahl) ooit zou kunnen bevatten. Kun jij je voorstellen dat alles wat je weet over geschiedenis, alles wat je op school hebt geleerd over geschiedenis, alles wat je opzoekt over geschiedenis, een leugen is?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.