Overlijden

Gepubliceerd op 13 april 2020 om 13:58

Op minder dan een kilometer van Siens laatste woonplaats in Rotterdam bevond zich de Oldenzeel galerij, die al meer dan tien jaar lang verschillende exposities rond Van Gogh had georganiseerd.

Krantenartikelen vermelden in 1892 dat er onder andere tekeningen van bomen, een zaaier, een park en een vrouw met een zogende baby hebben gehangen. De beschrijving van die tekening van een vrouw met een zogende baby doet denken aan de tekening van Sien terwijl ze Willem zoogt (nu in Kröller-Müller Museum).

Bailey signaleert in zijn werk Living with Vincent van Gogh (White Lion Publishing, 2019) dat er 12 dagen voorafgaand aan de zelfmoord van Sien nog een grote tentoonstelling over Van Gogh was geopend in diezelfde galerij. De krant Het Vaderland bevestigt dit. Bram Oosterwijk (In: Rotterdams Jaarboekje. - 10e reeks, jrg. 2 (1994) ; p. 329-389.) sprak van november 1903 voor een reeks van drie opeenvolgende exposities. Daarbij rapporteerde het Rotterdamsch Nieuwsblad dat er opnieuw ongeveer honderd schilderijen en tekeningen bijeen waren gebracht, vooral uit Vincents Brabantse en Haagse jaren.

Het Amsterdamse Algemeen Handelsblad van zaterdag 19 november 1904 gaf, twee dagen voor Siens overlijden, een uitvoerige ode aan Vincent van Gogh n.a.v. de tentoonstelling in Rotterdam die op dat moment liep. De Maasbode berichtte zondag 20 november nog kort over de nakende tentoonstelling van Vincents werken in Berlijn.

Nog reeds in 1892 in Den Haag vond er een tentoonstelling rond Van Gogh plaats, die, aldus het Dagblad van Zuid-Holland, wegens succes werd verlengd.

Het kan bijna niet anders dan dat Sien de steile opmars van Van Gogh van dichtbij heeft meegemaakt. Misschien stuitte ze op een goeie dag op een (naakt-)portret van zichzelf of een gezinsportret uit, achteraf bekeken, een van de gelukkigste episodes van haar leven.


Afbeelding: persbericht van de verdrinkingsdood van Sien Hoornik. De Maasbode, 23 november 1904 (online raadpleegbaar via Delpher)


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.